
שפעת
שפעת - מה זה?
מחלות החורף נגרמות ברובן מהידבקות. הן אינן תוצאה של קור או לחות אלא של מערכת חיסון לקויה, שאינה יכולה להדוף את הנגיפים החודרים לגוף. הנגיפים מועברים בדרך כלל על ידי אדם חולה, בעיטוש או בשיעול. הם מתפזרים באוויר, חודרים לגופנו דרך מערכת הנשימה, ומתמקדים ברפידות האף והגרון. סימנים ראשונים להדבקה - הגרון מתחיל לצרוב, האף להיסתם או לדלוף, הראש לכאוב והעיניים לדמוע. מהצטננות קלה שלא טופלה מיידית מתפתחת שפעת, מחלה זיהומית הכוללת בדרך כלל מפרקים כואבים, תחושת חולי ועייפות, שיעול יבש, כאבי שרירים, בחילות, הקאות, כאבי ראש וכאבי גרון, חום גבוה, ואצל ילדים גם דלקות אוזניים.
הטיפול הקונבנציונלי
הרפואה הרגילה ממליצה בדרך כלל על נטילת כדורי אנטיביוטיקה, ולאנשים בני 60 ומעלה על חיסונים באמצעות זריקות.
הטיפול הטבעי
ראשית, מניעה. כדי שלא נידבק, עלינו לשפר את פעילות מערכת החיסון. לשם כך נבדוק מהם הגורמים העיקריים הפוגעים במערכת זו. ביניהם אפשר למנות: זיהום אוויר, עישון, תזונה לא מאוזנת ולא בריאה, עומס עבודה, חוסר פעילות גופנית, לחץ נפשי וחשיפת יתר לשמש.
מחקרים הוכיחו כי מתח נפשי פוגע במערכת החיסון ומפחית את היכולת שלה להתמודד עם מחלות שונות, ואילו צחוק, שמחה ומצב רוח טוב משפרים את תפקודיה במניעת מחלות (ראה ספרי “טבעי“ חלק ב‘ עמ‘ 157). עומס עבודה, חוסר מנוחה וחוסר אוורור במקום העבודה או בבית גם הם גורמים לחוסר שקט ועייפות גופנית ונפשית, ואילו חמצן נקי וצח החודר לריאות ומשם לכל הגוף מגביר את יכולתנו להדוף מחלות ממערכת הנשימה.
תזונה לא מאוזנת - כמו ג‘אנק-פוד, מעט מאוד ירקות ועלים ירוקים, פחמימות רבות - בעיקר לחם לבן, פסטה, עוגות ועוגיות, מזון מעובד וסוכר מזוקק - מצמצמים את יעילות מערכת החיסון. חלב ומוצריו מגבירים את הליחה, יוצרים ריר וסותמים את מערכת הנשימה.
הטיפול: במידה שנדבקנו קיימות כמה אפשרויות למגר את המחלה, ובעיקר למנוע את התפתחותה לדלקת ריאות, סימפונות וכד‘. ראשית, עלינו להרבות במנוחה והרפיה. מוטב לקחת פסק זמן של יומיים שלושה בבית, רצוי במיטה, כדי לתת לגוף לנוח וכדי לא להדביק אחרים. שנית, יש להרבות בשתייה (ללא סוכר, לא קפה!) רצוי מים מינרליים, או מים מזוקקים, מיצי פירות או מיצי ירקות (מדוללים במים). כדאי לשתות גם חליטות עלי מרווה (בכאב גרון - לגרגר), פרופוליס, אכינציאה, סמבוק שחור, קורנית, מנטה ונענע.
לשחרור ליחה: להרתיח כפית שורש גרוס של חוטמית רפואית (לכל כוס מים) במשך 5 דקות, לסנן ולשתות 3 כוסות ליום.
להפחתת גודש באף: יש להכין שני בקבוקים או שני “קרחומים“. את האחד למלא במים ולהקפיא, ואת השני למלא במים חמים, ולהניח אותם לסירוגין חצי דקה חם וחצי דקה קר מעל שורש האף, במשך כעשר דקות.
כדי להקל על הנשימה, מומלץ שימוש במבער ביתי (ניתן לרכוש בחנויות טבע). יש לטפטף לתוך הכוסית שמעל המבער כמה טיפות מהשמנים הבאים: לבנדר, אקליפטוס, ברוש. האדים מתפזרים בחדר והנשימה זוכה להקלה.
המאמר
מופיע
ב"טבעי"
ספר שלישי
