
הצטננות
מחלות דרכי הנשימה שכיחות מאוד בקרב ילדים קטנים. הן כוללות הצטננויות, דלקות גרון ויראליות או בקטריאליות, שיעול עם או בלי ליחה, שעלת וסנוסיטיס. המחלות יכולות להיות מלוות בחום (לפעמים גבוה) או ללא חום.
הצטננות
כאשר ילד מצטנן, יש לשמור שהאוויר בחדרו יהיה לח. זאת על ידי מטליות לחות, מכשיר אדים, הרתחת מים בתוספת עלי אורן, ברוש, או אקליפטוס (חשוב שישתה הרבה!). רצוי להכין לו חליטה מאחד מהצמחים הבאים: פרחי סמבוק שחור, בת קורנית, מיני מנתה.
שפעת
להלן מרשם צמחים היכול לעזור בטיפול בשפעת: 30 גר' ערבה לבנה, 40 גר' טיליה, 10 גר' ספיראה, 10 גר' קמומיל ו-10 גר' קליפות תפוז. את הצמחים יש לערבב היטב ולהכין חליטה. יש לשים כפית מהתערובת בכוס מים רותחים ולשתות 3-4 כוסות ביום.
הורדת חום
חום מופיע אצל ילדים יותר מאשר אצל מבוגרים. הוא קשור בדרך כלל לזיהומים ויראליים או בקטריאליים. אחת הסכנות היא תגובה היסטרית של ההורים הגורמת להם לטלטל את הילד לבתי חולים ולבצע בדיקות קשות ומיותרות. לעתים קרובות החום יורד מאליו תוך כמה שעות. צמחים היכולים להוריד חום פועלים בדרך כלל לפי מנגנון של מגבירי הזעה, היות שהזעה היא המנגנון הטבעי לקירור הגוף. משתמשים באחד או ביותר מהצמחים הבאים: סמבוק שחור (פרחים), ערבה לבנה (קליפת הגזע), אכילאה אלף העלים (נוף הצמח), מנטה (נוף הצמח), טיליה (פרחים).
דלקות גרון
יש להבחין בין דלקת גרון ויראלית לבין בקטריאלית. דלקת גרון ויראלית מלווה לעתים קרובות בהצטננות, בנזלת, או בדלקת אוזניים. דלקת גרון בקטריאלית נגרמת ברוב המקרים על ידי חיידקים המליטיים העלולים להיות אלימים מאוד ולגרום לסיבוכים בלב או בכליות.
במקרים של דלקת גרון בקטריאלית נוהגים לתת לילד פניצילין לתקופה של עשרה ימים. ישנם חוקרים הטוענים שעדיף להתחיל בטיפול האנטיביוטי רק יומיים לאחר התחלת המחלה, כדי לאפשר לגוף ליצור נוגדנים נגד החיידק, ולמנוע התקפים חוזרים.
במקרים של דלקת גרון ויראלית ניתן לטפל באמצעות תמצית של צמחים. בדלקות גרון חוזרות ונשנות רצוי להשתמש בצמחים בשימוש פנימי וחיצוני.
הצמחים המומלצים לטיפול ולמניעת דלקות גרון הם צמחים אנטי-ויראליים, אנטי-בקטריאליים וממריצים של מערכת החיסון: מרווה רפואית, היפריקום, בת קורנית, מיצוי מגרעיני אשכוליות. בשיעול יבש, יש חשיבות מרובה לטיפול באמצעות צמחים ריריים. הריר של הצמחים מרפא את הקרומים הריריים ומגן עליהם. הצמח החשוב ביותר הוא חוטמית רפואית. ניתן להשתמש בשורש החוטמית בהשריית כפית אחת בתוך כוס מים פושרים. משרים 3-4 שעות, מסננים ושותים.
סירופ חוטמית
מכניסים לסיר 40 גר' חוטמית, 40 גר' טימוס, 20 גר' דרוזרה, מוסיפים 8 כוסות מים ומרתיחים במשך כחצי שעה. לאחר שמורידים מהאש, יש לסנן את הנוזל לסיר נקי, להוסיף לו חצי ק"ג דבש טבעי ולהמשיך להרתיח. יש לתת לחלק מהמים להתאדות עד שנשאר כשליש מכמות המים. המינון: ילד - שלוש כפיות ליום, מבוגר - ארבע כפות ליום.
המאמר
מופיע
ב"טבעי"
ספר שני
