
הפרעות קשב וריכוז
ההפרעה המוגדרת כהפרעת קשב וריכוז הפכה להיות המגיפה של מערכת החינוך בארץ ובעולם, עד שלפעמים נדמה שזו מחלה מדבקת. התרופות המוצעות הן רבות, כשמשרד הבריאות והממסד דוחפים אותנו לפתרון כימי, כלומר הרטלין ודומיו. מדובר בפתרונות של זבנג וגמרנו, שאומנם עובדים בדרך כלל, אבל נזקיהם רבים מאוד.
בעקבות הטור אודות המוצר ‘קידיויטל', פנו אלי הורים רבים בבקשה למידע על סוג נוסף של אומגה 3, שמלבד טיפול בהפרעות קשב וריכוז יכול להרגיע ולשפר את פעילות המוח.
לצד הרטלין קיימים הפתרונות ה“טבעיים". אני משתמש במרכאות היות שגם בפתרונות הצמחיים ישנה כימיה, אבל זו יותר טבעית לגוף ואינה גורמת לנזקים. גם תזונה נכונה נמצאת בתוך עולם הפתרונות הטבעיים, ולכך אייחד מאמר נפרד.
כאמור, הפרעת קשב פוגעת במשפחות רבות. אשתדל להבהיר מה בדיוק קורה אצל הילדים בעת הפרעת הקשב והריכוז, כדי שאתם ההורים תוכלו למצוא ביתר קלות את התרופה המתאימה להם, ומעבר לכך, תוכלו לדעת איזה מזון מעודד קשב וריכוז ואיזה מדכא אותו.
כיום ידוע שהפרעות קשב וריכוז קורות במוח. בתוך המוח קיימים תאי עצב, שבקצותיהם סינפסות. אלו משמשות כמגעים חשמליים בין תאי העצב. תפקיד הסינפסות בין השאר לדאוג לקשב ולריכוז. הדבר נעשה על ידי חומר שנקרא דופמין. כאשר הוא עובר בין תאי המוח, המוח מצליח להתרכז בעת ביצוע המשימה. מחסור בדופמין יגרום לקושי בריכוז ממושך ולקפיצה ממשימה למשימה.
הרטלין (ותחליפיו הכימיים) אינו מוסיף “אבקת דופמין" למוח אלא משאיר את הדופמין זמן רב יותר בסינפסות. וכשהחומר הזה נמצא יותר זמן בין התאים במוח (בסינפסות), הם חושבים שיש ממנו מספיק ומעבירים את המידע על קשב וריכוז הלאה. מה הנזק בכך? ובכן, מאחר שהדופמין נשאר יותר זמן בין התאים, הוא גורם להם להתעייף ולסגור את הקולטנים שלהם לאורך זמן.
זו הסיבה שלאורך זמן יש צורך במינון גבוה יותר של התרופה. נוסף לכך, יצירת עודפי רטלין בין התאים במוח יוצרת תגובות אחרות אצל ילדים. למשל, תופעה הנקראת ריבאונד, שבה הילד הופך את אופיו במהלך היממה על פי מחזור קבלת התרופות. במקרים אחרים מופיע חוסר תיאבון ואובדן משקל כמו שקורה בצריכת סמים.
אם הפתרון הזה אינו טבעי למוח שלנו, מה כן יכול להוות פתרון כזה? לשם כך יש להבין מה מפריע לדופמין לנוע בין הסינפסות. המעטפת של כל סינפסה עשויה משומנים שונים. השומן המתאים ביותר למוח הוא אומגה 3 מסוג מסוים (EPA ו-DHA), שומן כזה מאפשר לדופמין לצאת ולהיכנס לסינפסות בקלות.
לעומת זאת, שומנים אחרים, כמו שומן טרנס שאנו שומעים עליו הרבה, ואומגה 6, אוטמים את הסינפסות ולא מאפשרים לדופמין לעבור בהן בקלות. אצל ילדים ומבוגרים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז מעטפת הסינפסות חסומה, ורק מעט מהדופמין יכול לצאת ממנה.
האם יש פתרון טבעי לבעיה?
כן. אומגה 3 בצורת EPA ו-DHA היא פתרון שכזה, משום שהיא מספקת מעטפת מצוינת לתאי המוח.
בשוק קיימות היום חברות שיווק המנסות למכור אומגה 3 צמחית מסוג מרווה מרושתת. נשמע מצוין, שהרי כולנו מעדיפים לצרוך את החומר הזה מהצומח. יחד עם זאת יש להבין דבר חשוב מאוד בקשר לאומגה 3 ממקור צמחי. לאחר שהיא נכנסת לגוף הוא צריך לדעת להמיר אותה לכדי צמד חומצות השומן הנ"ל (DHA ו-EPA). לצערנו, הגוף שלנו לא כל כך יעיל בהמרה הזו. אצל נשים יכולת ההמרה היא בשיעור ממוצע של 10 אחוז ואצל גברים 5 אחוז בלבד! אומנם, אצל חלק קטן מהטבעונים ההמרה מגיעה ל-25 אחוז, אבל כנגד זה אצל הרבה מאוד אנשים באוכלוסייה שיעור ההמרה עומד על אחוז אחד בלבד.
מרבית הלוקים בהפרעת קשב וריכוז, טורט או תסמונות דומות אחרות, הם אלו שיכולת ההמרה שלהם נמוכה מאוד, וזו אחת הסיבות להתפתחות ההפרעה דווקא אצלם. בעבורם אומגה 3 ממרווה מרושתת אינה מתאימה כלל. ועוד לא דיברנו על המחירים המוזרים שנגבים על כך: לדוגמה, כמוסת מרווה מרושתת עולה כמעט פי ארבעה מכמוסת שמן דגים, ומכיוון שיש בה הרבה פחות חומר פעיל, יוצא שגרם אחד של חומר פעיל (ALA) בכמוסת מרווה מרושתת יקר פי 21! מגרם חומר פעיל בכמוסת שמן דגים.
עולם הטבע המופלא דאג לספק לנו את השמן החיוני לנו דרך בעלי החיים. כאשר דגים ניזונים מצמחים הם ממירים את האומגה 3 ביעילות גבוהה ואוגרים אותה ברקמת השומן שלהם. לכן שמן דגים הוא מקור מצוין לשומנים בריאים למוח, ובעיקר נקי מרעלים.
חברות מסחריות רבות בארץ מחזיקות שמן דגים נקי ואיכותי, אך לצערנו לעיתים עלולים מוצרים אלו להישאר חודשים על המדפים ולאבד מאיכותם, ולכן רצוי לבדוק שעל קופסת האומגה 3 יש תעודת בדיקה המאשרת שהיא נקייה מרעלים כמו כספית, עופרת ומתכות כבדות אחרות.
בנוסף לכך, רצוי לבדוק בשמן אומגה 3 מה היחס בין DHA ו-EPA. היחס האופטימלי צריך להיות 1:2. אין להשתמש בשמן אומגה 3 המכיל רק DHA! חשוב מאוד שהמוח יקבל את שתי חומצות השומן מאחר ולכל אחת יש תפקיד מעט שונה במוח. ובאשר לאחוז החומר הפעיל הנמצא בכמוסה: ככל שהכמות שלו גדולה יותר היא טובה יותר. לגבי אומגה 3 טרייה, רצוי לחפש מוצר שתאריך התפוגה שלו רחוק ככל האפשר, ועדיף למצוא אומגה 3 המאוחסנת בקירור.
ישנה חברה אחת בארץ המחזיקה את שמן הדגים שלה בקירור גם בחנויות הטבע. מקור החברה בגליל ושמה ‘אומגה 3 גליל'. שמן הדגים שלה נבדק בקפדנות בייצור, וניתן לקבל תעודת בדיקה על כל צנצנת שהם מוכרים.
לגבי הכשרות: מעט מאוד חברות בארץ מוכרות שמן דגים כשר, ובדך כלל במחירים מופקעים.
על כך פסק הרב עובדיה יוסף פסק הלכה, הפוטר משמן דגים את חובת הכשרות כתרופה.
ראה באתר ‘אומגה 3 גליל'. להשיג בטלפון: 04-9999524.
המאמר
מופיע
ב"טבעי"
ספר חמישי
