
מחלות חורף
כמעט כל מחלות החורף נגרמות מהידבקות. הגשם, הרוח והקור גורמים לנו להסתגר בחדרים או בבתים סגורים, לעתים קרובות ללא אוורור. מספיק עיטוש או שיעול אחד של אדם חולה, ומיליוני חיידקים מתפזרים באוויר, אם מערכת החיסון שלנו אינה במיטבה אנחנו נידבק ונלקה בכל מיני תסמינים. הפעם נתייחס לשיעול.
מהו שיעול?
השיעול הוא מנגנון הגנה המיועד לפלוט, בעצמה רבה, חלקיקים וגופים זרים הנשאפים אל תוך הריאות. ואולם, במחלות רבות, השיעול אינו מגן על דרכי הנשימה, אלא נגרם על ידי גירוי ודלקת בקרום העדין המצפה את דרכי הנשימה. במקרים אלה, הוא מזיק יותר מכפי שהוא מועיל לחולה. גירוי של הקרום העדין עלול להופיע בשני מצבים עיקריים: זיהום של דרכי הנשימה על ידי נגיפים (וירוסים) וזיהום על ידי חיידקים. בזמן מחלה ויראלית, השיעול מייצג רק גירוי של דרכי הנשימה ואינו מלווה בפליטת ליחה (שיעול יבש וטורדני), ובזמן זיהום על ידי חיידקים, השיעול מלווה בפליטת ליחה.
הטיפול המקובל
רופאי קופות החולים נוהגים לספק מרשמים הכוללים תרופות שונות נגד שיעול, ולעתים ממליצים גם על אנטיביוטיקה. מרבית התרופות כוללות לרוב סמים מכילי אופיום כדוגמת הקודאין, שאותן אנחנו צורכים בצורת טבליות, לכסניות, או סירופים. הקודאין הוא משכך כאבים נרקוטי הפועל לדיכוי השיעול. יכולות להיות לו תופעות לוואי כמו סחרחורת ועצירות.
הטיפול הטבעי
לשיעול כמה דרכי טיפול טבעיות. ראשית, כדאי להתחיל בכפית של דבש דבורים טבעי. הדבש הוא אנטיספטי ואנטי-ויראלי, מנקה את הגרון ואת מערכת הנשימה. אחת לעשר דקות יש ללקק את כפית הדבש, כמו שמלקקים סוכריה על מקל. בצורה כזו מספיקות שלש כפיות דבש לכל היום.
סירופ לשיעול 1
ניתן גם להכין לבד סירופ, המיועד הן לשיעול עם ליחה והן לשיעול יבש. נשתמש בצמחים המרככים ומוציאים את הליחה וצמחים המרפדים את הקרומים ומפסיקים את השיעול.
הצמחים הנצרכים: 40 גרם חוטמית רפואית (שורש גרוס), 40 גרם סמבוק שחור, 40 גרם קורנית, 30 גרם שוש קרח (ליקוריץ).
ההכנה: נכניס את כל הצמחים לסיר גדול, נוסיף עשר כוסות מים, נרתיח במשך חצי שעה, נוריד מהאש, נסנן. את הצמחים נזרוק. נעביר את הנוזל לסיר נקי, נוסיף חצי ק“ג דבש דבורים טבעי, ונניח על אש גבוהה עד לרתיחה. הנוזל אמור להתאדות עד שיישאר ממנו כשליש מהכמות הראשונית. נוריד מהאש את הסירופ שנוצר, נקרר, נעביר אותו לצנצנת או בקבוק ונשמור במקרר.
כאשר אחד מבני הבית נתקף בשיעול: מבוגר 6-8 כפות ליום, ילד 4-6 כפיות ליום. לשיעול קשה כפית בכל שעה.
סירופ לשיעול 2
הצמחים הנצרכים: 20 גרם בכור אביב (פרימולא)- פרחים ושורש גרוס, 20 גרם שוש קרח, 20 גרם נטופית, 20 גרם פרפרה, 20 גרם בוצין, 20 גרם פימפנלה. הכנת הסירופ כמו במרשם הקודם. המינון כנ“ל.
הצטננויות חוזרות
את מערכת החיסון של ילדים הסובלים מהצטננויות חוזרות ונשנות ניתן לחזק בעזרת הצמחים הבאים: אכינציאה, אבפטוריון סגול וטוגה. יש להכין חליטה מחצי כפית מהעלים לכל כוס, ולשתות 2-3 כוסות בכל יום במשך שבוע. להפסיק לשבוע ולחזור לשתות שבוע נוסף.
היסטוריה
לאחרונה מוזהרים אנו מפני החשש ממגפת שפעת העלולה לפרוץ. המגפות האחרונות הידועות הן במאה ה-9 באירופה, מאות אלפי אנשים מתו במגפה זו. במאה ה-19 היו חמש התפרצויות של מגפת שפעת. הקשה מכולן התרחשה בסוף מלחמת העולם הראשונה, קרוב ל-25 מיליון בני אדם מתו במגפה זו. בשנת 1957 פרצה מגפת השפעת האסיינית והיא פגעה בלמעלה מ-80 מיליון בני אדם.
תנאי ההיגיינה האישית והציבורית השתפרו מאז. המודעות לניקיון, תזונה נכונה, פעילות גופנית ושיפור תפקוד מערכת החיסון גדלו. אם נשמור על הכללים הנכונים נעבור את החורף בשלום.
המאמר
מופיע
ב"טבעי"
ספר שלישי
