top of page
טבעי | מאמרים

על דובדבנים ועל גודגדנים

הדובדבן ואחיו הגודגדן צובעים את דוכני הפירות בשווקים ובמרכולים בצבע האדום-שחור שלהם. הדובדבנים מכילים ויטמין C וחומרי הצבע שבפרי (הפיגמנט הכהה) מגבירים את ספיגת הויטמין בגוף ועוזרים לשיפור הראיה, מיטיבים עם הלב ומסייעים להורדת לחץ דם גבוה. הדובדבן מטהר את הדם ומחזק את מערכת החיסון ואת הכליות. טוב לחולשה ולכאבים בגפיים. 12 דובדבנים ביום נחשבים כמנה. ב-100 גרם דובדבנים יש 65 קלוריות (לאלו שסופרים כל קלוריה הנכנסת לגוף), האשלגן שבו מסייע לתפקוד השרירים, הבטא קרוטן מסייע בשיקום רקמות העור ושיפור הראיה, הסידן והזרחן עוזרים לספיגה מוגברת של סידן בגוף.

ברפואה הסינית מומלץ הדובדבן לחזוק מערכת החיסון והראיה, לסובלים מדלקות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה, מעודד הזעה והשתנה אי לכך טוב לשחרור עודף נוזלים מהגוף. אזהרה: אכילה מוגזמת יכולה להביא לצרידות ולהקאות.


להלן מספר מרשמים סיניים להנאה ולבריאות:


ריבת דובדבנים
מרתיחים ק"ג דובדבנים טריים עד שהם רכים מאוד, מוציאים את הגלעינים, מוסיפים 500 גרם סוכר ומרתיחים עד לקבלת ריבה. לוקחים כפית ריבת דובדבנים פעמיים ביום להקלה מעייפות ולשיפור עור הפנים. עדיף ריבה ביתית על ריבה קנויה בגלל התוספות וחומרי השימור שבה.



יין דובדבנים
מערבבים בצנצנת גדולה 500 גרם דובדבנים טריים עם ארבע כוסות וחצי יין אורז (ניתן להשיג בחנויות למשקאות) או ביין אדום יבש, מכסים ומאחסנים למשך עשרה ימים. רצוי לנער מידי פעם. לאחר מכן אפשר לשתות 03 עד 06 גרם יין דובדבנים פעמיים ביום. טוב לסובלים מכאבים והרדמות מפרקים וגפיים.


ליקר דובדבנים
הליקר של קובי מעפרה ידוע בטיבו, טעמו וריחו המיוחדים. לבקשתי, הסכים לשתף את הקוראים בתקווה שינצלו את העונה הקצרה ויכינו לעצמם וכשי לחברים ליקר דובדבנים משובח.

מכינים ק"ג דובדבנים וק"ג סוכר. מכניסים לצינצנת גדולה שכבת דובדבנים ומכסים אותה בשכבת סוכר, עליה שוב שכבת דובדבנים ומכסים בשכבת סוכר, שכבה על גבי שכבה עד שכל הדובדבנים והסוכר בצינצנת. משאירים בארון כחודש חדשיים, בנתיים הסוכר מושך מהדובדבנים את המיץ, לאחר כחדשיים מסננים ואת המיץ יוצקים לבקבוק, מוסיפים על כל ליטר מיץ דובדבנים כ-250 מיליליטר אלכוהול %95 ומשאירים לעמוד עוד כשבוע והליקר מוכן. את הדובדבנים שנשארו בצינצנת אוכלים בהנאה, למרות שיצא מהם המיץ עדיין טעמם נפלא.

ברצוני להדגיש כי כל האמור לעיל לגבי היין והליקר מדובר בדובדבנים ולא בגודגדנים. כל היתר מתייחס לגודגדן. הדובדבן טעמו חמצמץ ואילו הגודגדן מתוק.



אבטיח וקליפת אבטיח
ישנם אנשים הסובלים מקשיים בעיכול החלבונים בגוף. ד"ר סילאס מאשדוד בדק ומצא כי קליפות האבטיח עשירות בחומר הנקרא ציטרולין העוזר לעיכול החלבונים בגוף. אי לכך חצי כוס מיץ קליפות אבטיח ביום במשך הקיץ תאזן את פעילות הגוף ותעזור לחלבונים להספג בגוף ולפעול את פעולתם.

אם באבטיח עסקינן, אזכיר כי את מחלת השיגדון (GOUT) אפשר לרפא ולפחות להקל על הכאבים גם על ידי מנת אבטיח כל יום משך העונה. השיגדון הוא דלקת פרקים התוקפת בעיקר גברים מעל גיל 03 ונגרמת מריכוז מוגבר של חומצת שתן במפרקים, בגידים ובכליות. בדרך כלל בגלל חומר הנקרא פורין, הנמצא בבשר לסוגיו השונים. שתיית יין בכמות מרובה מגבירה את הטמעתו בגוף.

התקפי השיגדון, בעיקר הראשונים, מאופיינים בכאב חזק במפרק הראשון של אגודל הרגל ולעיתים נדירות בעקב, בקרסול או בקימור הרגל. הוא מלווה בחום, רעידות וצמרמורת. הרפואה הטבעית מטפלת במחלת מפרקים זו ע"י אכילת פירות שצבעיהם כהים כגון דובדבנים, אוכמניות, פטל, גרגירי יער, גרגירי עוזרד, תות שחור, תות שדה, ענבים שחורים או אדומים וכדומה. כ-225 גרם פירות ליום. פעילות הפלבנואידים האחראים לצבע הכהה בפירות מתבטאת ביצוב ובניה של קלוגן, שהוא החלבון העיקרי של העצם. החומרים הללו יכולים לחזק את העצם והם טובים למגוון רחב של מחלות דלקתיות, כמו דלקת מפרקים שגרונית, מחלת מיסב השן וכו'.


מומלץ לנצל את פירותיו הטובים של הקיץ לריפוי מחלות שונות או לפחות לצמצם את נזקן של המחלות. אלו שאינם יכולים לאכול אבטיח או פירות אחרים מומלץ לשתות שלש כוסות ביום חליטה של אחד הצמחים הבאים: לפה, סלרי, אכילאה או תויה. כולם משככי כאבים טובים וניתן להשיג אותם בבתי טבע.

המאמר
מופיע

ב"טבעי"
ספר ראשון

טבעי | ספר שני
bottom of page